Witam
Wczytuję się w ten wątek od początku ( u mnie terkotanie nie występuje ) - mam wrazenie iz sprawa jest połaczona z obrotami na biegu jałowym . Ja mam wyższe obroty niz opisujecie ok 800 rpm - i problem nie wystepuje . Specjalnie wsłuchiwałem się w miejsca opisane przez kolegów i ani sladu terkotania . Moze sie mylę - prosze o opinię - jakie macie jałowe obroty ?
W takim razie zbadajmy ten trop. Jutro sprawdzę jakie obroty na jałowym biegu wskazuje mój obrotomierz. Innych poproszę o podanie swoich wskazań.
to właśnie sugerowałem wcześniej, że być może to nie są naturalne warunki dla pracy pompy :idea:
ale nikt na razie nie podał jakie są właściwe obroty dla biegu jałowego, nie wiem jak jest w tym silniku...
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
zacznijmy od tego, że sprawdzanie na obrotomierzu to jedno, a VAGiem to drugie.
U mnie VAG pokazuje na nagrzanym silniku bez jakiegokolwiek obciążenia - 640obr/min. a obrotomierz praktycznie 700obr/min.
Taki byłem szcześliwy
Terkotanie jest i u mnie ( przebieg 3200 km ) . Objawiło sie dzisiaj . Jestem pewny iz jest to zwiazane z obrotami na biegu jałowym . Jak zrobiło sie ciepło wolne obroty mam na poziomie innych kolegów ok 700 rpm ( było ok 800 ) no i zaczeło sie . Jak lekko dotkne pedał gazu terkotanie zanika - obrotomierz pokazuje wtedy ok 800 rpm . I tu może być przyczyna problemu .
Czy ktos z kolegów był juz na podwyzszeniu wolnych obrotów w ASO ?
Radą ze strony serwisu ma być nieznaczne podwyższenie obrotów silnika. Zobaczymy co ustalą serwisy i czy podwyższenie nie odbije się negatywnie na silniku.
W odpowiedzi na moje pismo, w którym proszę o pisemne wyjaśnienie dlaczego terkocze i dlaczego zdaniem SKODA tak ma być, otrzymałem pismo poleconym - z wezwaniem do serwisu w celu ponownego mierzenia i nasłuchiwania czy jest zasadna reklamacja i to jest już utrudnianie i uprzykrzanie losu posiadacza wadliwego samochodu !!!!!!!!!!! #%%@#^#$!# natomiast wyjaśnienie dlaczego ich zdaniem tak ma być nie otrzymałem i zwrócę się o nie ponownie bo reklamacja to jedno, a wytłumaczenie się z tego dlaczego zdaniem SAP tak ma być to drugie, bo przecież tak uważają. Mało tego, ASO wie że jak jest ciepło to mi mniej tekrocze pompa a zrobiło się już dużo cieplej....
PS: Pan z ASO w rozmowie telefonicznej był wręcz ubawiony, i mu się nie dziwie, że muszę znów przyjechać, ale taka procedura po rozmowach z SAP przez Kierownika serwisu. Ale ja juz byłem na odłsuchu i pomiarach...
W odpowiedzi na moje pismo, w którym proszę o pisemne wyjaśnienie dlaczego terkocze i dlaczego zdaniem SKODA tak ma być, otrzymałem pismo poleconym - z wezwaniem do serwisu w celu ponownego mierzenia i nasłuchiwania czy jest zasadna reklamacja i to jest już utrudnianie i uprzykrzanie losu posiadacza wadliwego samochodu !!!!!!!!!!! #%%@#^#$!# natomiast wyjaśnienie dlaczego ich zdaniem tak ma być nie otrzymałem i zwrócę się o nie ponownie bo reklamacja to jedno, a wytłumaczenie się z tego dlaczego zdaniem SAP tak ma być to drugie, bo przecież tak uważają. Mało tego, ASO wie że jak jest ciepło to mi mniej tekrocze pompa a zrobiło się już dużo cieplej....
PS: Pan z ASO w rozmowie telefonicznej był wręcz ubawiony, i mu się nie dziwie, że muszę znów przyjechać, ale taka procedura po rozmowach z SAP przez Kierownika serwisu. Ale ja juz byłem na odłsuchu i pomiarach...
Czekam na przebieg Twojej reklamacji . Chcę również udac się do ASO , lecz juz z konkretnym argumentem . Myslę iz reszta kolegów sprawy nie odpuści . Widac iz jest to plaga 1.4 TSI
Proponowałbym napisać kolejne pismo, w którym wskazujesz, że nie otrzymałeś odpowiedzi na pytanie. Nadmień, że byłeś już na badaniach i pomiarach w dniu... i na bazie w/w badan i pomiarów ŻĄDASZ odpowiedzi. Pismo wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru do salonu i importera SKODA POLSKA.
---
Wydaje mi się, że z nimi trzeba tylko oficjalną drogą na piśmie. Na razie mam sporo pracy w firmie, ale drażni mnie ten temat i jak znajdę chwile to napisze pismo do kilku redakcji motoryzacyjnych.
U mnie chyba też terkocze. Wyłączyłem klime, radio i zacząłem się przysłuchiwać bardzo dokładnie i coś tam słychać, ale włączenie klimatronika zagłusza to coś.
Jeżeli u Was słychać tyle co u mnie (tzn. prawie wogóle) , to ten wątek to jakaś masakra jest - zupełnie bezsensowne bicie piany
Proponowałbym napisać kolejne pismo, w którym wskazujesz, że nie otrzymałeś odpowiedzi na pytanie. Nadmień, że byłeś już na badaniach i pomiarach w dniu... i na bazie w/w badan i pomiarów ŻĄDASZ odpowiedzi. Pismo wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru do salonu i importera SKODA POLSKA.
Tak oczywiscie zrobię ale żeby dopełnić procedur to pojade na serwis aby nie było, że unikam. Mimo ze gwarancji mi pewnie nie uznają bo jest ciepło i jest ciszej, a nie bede czekał do zimy ponownie, to złożę pisemną prośbę nr 2 o odpisanie mi na pismo nr 1 pt. "Dlaczego terkocze i tak ma być ..."
Moim zdaniem ponowne wezwanie mnie do tej samej rzekomo procedury, to jest robienie mi na złość, no ale coż, upieram się, że nie kupiłem terkoczącego auta i nikt mi o tym przed zakupem nie powiedzial, że tak bedzie, czyli wadę ukryto przed klientem.
Witam
Nie wytrzymałem , pojechałem dzisiaj do ASO ( jednego z lepszych w Polsce - łodzkie ASO Bedarek )- zostałem umówiony na wizyte po swietach . Było miło Pan doradca nie ukrywał iz sprawę zna , ale kazde auto rozpatrują indywidualnie . Na moje sugestie dotyczace pompy nie zaprzeczał i obiecał sprawą zajać się skrupulatnie . No zobaczymy co wypłodzi kolejne ASO . Po wizycie opiszę jej przebieg
Pozdrowienia
Witam
Nie wytrzymałem , pojechałem dzisiaj do ASO ( jednego z lepszych w Polsce - łodzkie ASO Bedarek )- zostałem umówiony na wizyte po swietach . Było miło Pan doradca nie ukrywał iz sprawę zna , ale kazde auto rozpatrują indywidualnie . Na moje sugestie dotyczace pompy nie zaprzeczał i obiecał sprawą zajać się skrupulatnie . No zobaczymy co wypłodzi kolejne ASO . Po wizycie opiszę jej przebieg
Pozdrowienia
To świetnie. Zobaczymy co powiedzą. Czekam na relacje.
RS, jak już tam będziesz to wypytaj się o szczegóły, u mnie na razie cisza ale wole wiedzieć wcześniej co może być przyczyną terkotania, jeśli się pojawi ;-)
SAP ma to gleboko w d..., AUTO SWIAT im da popalic ...
... az sie prosi zeby temat podrzucic do AUTO-SWIATa :!: :!: :!:
Tak truli dupe Seatowi ze w koncu IBERIA MOTOR (Seat Polska) cos zaradzilo drzacym silnikom 1.6MPI w Leonach. A upierali sie ze to tylko dyskomfort dla kierowcy.
Komentarz