O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez sh95
    Myślę więc, że nie ma co się przejmować, nie ma co się wsłuchiwać, bo oszaleć można. Auto jeździ fajnie, bez problemów i to się liczy
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• luckyluc
      Drive
      • 2010
      • 78

Zamieszczone przez RS
      Witam
      Wczytuję się w ten wątek od początku ( u mnie terkotanie nie występuje ) - mam wrazenie iz sprawa jest połaczona z obrotami na biegu jałowym . Ja mam wyższe obroty niz opisujecie ok 800 rpm - i problem nie wystepuje . Specjalnie wsłuchiwałem się w miejsca opisane przez kolegów i ani sladu terkotania . Moze sie mylę - prosze o opinię - jakie macie jałowe obroty ?
      W takim razie zbadajmy ten trop. Jutro sprawdzę jakie obroty na jałowym biegu wskazuje mój obrotomierz. Innych poproszę o podanie swoich wskazań.
      Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• rkb
        RS
        • 2008
        • 2152
        • Rapid Spaceback (NH1)
        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

650 to troche malo - to juz prawie gasnie auto
        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez rkb
          650 to troche malo - to juz prawie gasnie auto
          to właśnie sugerowałem wcześniej, że być może to nie są naturalne warunki dla pracy pompy :idea:
          ale nikt na razie nie podał jakie są właściwe obroty dla biegu jałowego, nie wiem jak jest w tym silniku...
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez szkoda
            nikt na razie nie podał jakie są właściwe obroty dla biegu jałowego, nie wiem jak jest w tym silniku...
            To może ja podam - ~740 - brak terkotania. Obroty wydają się dobre, bo po rozgrzaniu silnika spalanie waha się pomiędzy 0,4-0,5l/h.
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• Piotr AMP
              Rider
              • 2009
              • 250

650-670 max obrotów i terkota, troche wyżej podniose obroty i nie ma problemu, wystarczy dosłownie musnąć gaz.
              Pozdrawiam
              Piotr

Komentarz

• Andys
                Elegance
                • 2007
                • 762

zacznijmy od tego, że sprawdzanie na obrotomierzu to jedno, a VAGiem to drugie.
                U mnie VAG pokazuje na nagrzanym silniku bez jakiegokolwiek obciążenia - 640obr/min. a obrotomierz praktycznie 700obr/min.
                Pozdrawiam,
                Andys

Komentarz

• winni77
                  RS
                  • 2009
                  • 2183
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Andys, no cóż, ja nie mam obecnie takiej możliwości, ale jeśli obrotomierz (wg Twoich danych) zawyża ~10%, to wychodzi 670 obr.
                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• nibelung
                    Drive
                    • 2009
                    • 94

Kurde, niezly hardcore:
                    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
                    Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)

Komentarz

• jefry
                      Rider
                      • 2009
                      • 411

a czy przypadkiem nie masz luzu na łączeniu wydechu.. ??
                      Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• RS
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 238

Taki byłem szcześliwy
                        Terkotanie jest i u mnie ( przebieg 3200 km ) . Objawiło sie dzisiaj . Jestem pewny iz jest to zwiazane z obrotami na biegu jałowym . Jak zrobiło sie ciepło wolne obroty mam na poziomie innych kolegów ok 700 rpm ( było ok 800 ) no i zaczeło sie . Jak lekko dotkne pedał gazu terkotanie zanika - obrotomierz pokazuje wtedy ok 800 rpm . I tu może być przyczyna problemu .
                        Czy ktos z kolegów był juz na podwyzszeniu wolnych obrotów w ASO ?

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Ja mam na biegu jałowym ok 850 rpm (ale klima chodzi non stop).

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 138

U mnie na biegu jalowym jest pomiedzy 750-800 - brak terkotania.

Komentarz

• golibroda
                              Rider
                              • 2009
                              • 530

Radą ze strony serwisu ma być nieznaczne podwyższenie obrotów silnika. Zobaczymy co ustalą serwisy i czy podwyższenie nie odbije się negatywnie na silniku.
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• Piotr AMP
                                Rider
                                • 2009
                                • 250

W odpowiedzi na moje pismo, w którym proszę o pisemne wyjaśnienie dlaczego terkocze i dlaczego zdaniem SKODA tak ma być, otrzymałem pismo poleconym - z wezwaniem do serwisu w celu ponownego mierzenia i nasłuchiwania czy jest zasadna reklamacja i to jest już utrudnianie i uprzykrzanie losu posiadacza wadliwego samochodu !!!!!!!!!!! #%%@#^#$!# natomiast wyjaśnienie dlaczego ich zdaniem tak ma być nie otrzymałem i zwrócę się o nie ponownie bo reklamacja to jedno, a wytłumaczenie się z tego dlaczego zdaniem SAP tak ma być to drugie, bo przecież tak uważają. Mało tego, ASO wie że jak jest ciepło to mi mniej tekrocze pompa a zrobiło się już dużo cieplej....

PS: Pan z ASO w rozmowie telefonicznej był wręcz ubawiony, i mu się nie dziwie, że muszę znów przyjechać, ale taka procedura po rozmowach z SAP przez Kierownika serwisu. Ale ja juz byłem na odłsuchu i pomiarach...
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• RS
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 238

Zamieszczone przez Piotr AMP
                                  W odpowiedzi na moje pismo, w którym proszę o pisemne wyjaśnienie dlaczego terkocze i dlaczego zdaniem SKODA tak ma być, otrzymałem pismo poleconym - z wezwaniem do serwisu w celu ponownego mierzenia i nasłuchiwania czy jest zasadna reklamacja i to jest już utrudnianie i uprzykrzanie losu posiadacza wadliwego samochodu !!!!!!!!!!! #%%@#^#$!# natomiast wyjaśnienie dlaczego ich zdaniem tak ma być nie otrzymałem i zwrócę się o nie ponownie bo reklamacja to jedno, a wytłumaczenie się z tego dlaczego zdaniem SAP tak ma być to drugie, bo przecież tak uważają. Mało tego, ASO wie że jak jest ciepło to mi mniej tekrocze pompa a zrobiło się już dużo cieplej....

PS: Pan z ASO w rozmowie telefonicznej był wręcz ubawiony, i mu się nie dziwie, że muszę znów przyjechać, ale taka procedura po rozmowach z SAP przez Kierownika serwisu. Ale ja juz byłem na odłsuchu i pomiarach...
                                  Czekam na przebieg Twojej reklamacji . Chcę również udac się do ASO , lecz juz z konkretnym argumentem . Myslę iz reszta kolegów sprawy nie odpuści . Widac iz jest to plaga 1.4 TSI

Komentarz

• luckyluc
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 78

Zamieszczone przez Piotr AMP

Proponowałbym napisać kolejne pismo, w którym wskazujesz, że nie otrzymałeś odpowiedzi na pytanie. Nadmień, że byłeś już na badaniach i pomiarach w dniu... i na bazie w/w badan i pomiarów ŻĄDASZ odpowiedzi. Pismo wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru do salonu i importera SKODA POLSKA.

---

Wydaje mi się, że z nimi trzeba tylko oficjalną drogą na piśmie. Na razie mam sporo pracy w firmie, ale drażni mnie ten temat i jak znajdę chwile to napisze pismo do kilku redakcji motoryzacyjnych.
                                    Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• loyd
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2342

U mnie chyba też terkocze. Wyłączyłem klime, radio i zacząłem się przysłuchiwać bardzo dokładnie i coś tam słychać, ale włączenie klimatronika zagłusza to coś.

Jeżeli u Was słychać tyle co u mnie (tzn. prawie wogóle) , to ten wątek to jakaś masakra jest - zupełnie bezsensowne bicie piany

Komentarz

• Piotr AMP
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 250

Zamieszczone przez luckyluc
                                        Proponowałbym napisać kolejne pismo, w którym wskazujesz, że nie otrzymałeś odpowiedzi na pytanie. Nadmień, że byłeś już na badaniach i pomiarach w dniu... i na bazie w/w badan i pomiarów ŻĄDASZ odpowiedzi. Pismo wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru do salonu i importera SKODA POLSKA.
                                        Tak oczywiscie zrobię ale żeby dopełnić procedur to pojade na serwis aby nie było, że unikam. Mimo ze gwarancji mi pewnie nie uznają bo jest ciepło i jest ciszej, a nie bede czekał do zimy ponownie, to złożę pisemną prośbę nr 2 o odpisanie mi na pismo nr 1 pt. "Dlaczego terkocze i tak ma być ..."
                                        Moim zdaniem ponowne wezwanie mnie do tej samej rzekomo procedury, to jest robienie mi na złość, no ale coż, upieram się, że nie kupiłem terkoczącego auta i nikt mi o tym przed zakupem nie powiedzial, że tak bedzie, czyli wadę ukryto przed klientem.
                                        Pozdrawiam
                                        Piotr

Komentarz

• RS
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 238

Witam
                                          Nie wytrzymałem , pojechałem dzisiaj do ASO ( jednego z lepszych w Polsce - łodzkie ASO Bedarek )- zostałem umówiony na wizyte po swietach . Było miło Pan doradca nie ukrywał iz sprawę zna , ale kazde auto rozpatrują indywidualnie . Na moje sugestie dotyczace pompy nie zaprzeczał i obiecał sprawą zajać się skrupulatnie . No zobaczymy co wypłodzi kolejne ASO . Po wizycie opiszę jej przebieg
                                          Pozdrowienia

Komentarz

• Piotr AMP
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 250

Zamieszczone przez RS
                                            Witam
                                            Nie wytrzymałem , pojechałem dzisiaj do ASO ( jednego z lepszych w Polsce - łodzkie ASO Bedarek )- zostałem umówiony na wizyte po swietach . Było miło Pan doradca nie ukrywał iz sprawę zna , ale kazde auto rozpatrują indywidualnie . Na moje sugestie dotyczace pompy nie zaprzeczał i obiecał sprawą zajać się skrupulatnie . No zobaczymy co wypłodzi kolejne ASO . Po wizycie opiszę jej przebieg
                                            Pozdrowienia
                                            To świetnie. Zobaczymy co powiedzą. Czekam na relacje.
                                            Pozdrawiam
                                            Piotr

Komentarz

• Jac_ek
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1733

RS, jak już tam będziesz to wypytaj się o szczegóły, u mnie na razie cisza ale wole wiedzieć wcześniej co może być przyczyną terkotania, jeśli się pojawi ;-)
                                              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Trusek
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 520
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

SAP ma to gleboko w d..., AUTO SWIAT im da popalic ...

... az sie prosi zeby temat podrzucic do AUTO-SWIATa :!: :!: :!:

Tak truli dupe Seatowi ze w koncu IBERIA MOTOR (Seat Polska) cos zaradzilo drzacym silnikom 1.6MPI w Leonach. A upierali sie ze to tylko dyskomfort dla kierowcy.

W naszy przypadku moze byc podobnie!
                                                <<>> MACIEJ <<>>
                                                Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez Trusek
                                                  A upierali sie ze to tylko dyskomfort dla kierowcy
                                                  TYLKO dyskomfort
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 8037
                                                    • Octavia IV (NX3)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                                    TYLKO dyskomfort
                                                    Przypuszczam, że część użytkowników wiedząc o takim dyskomforcie zrezygnowało by z kupna OII.
                                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

Pracuję...